top of page
Search
Alen Marić

Kako odrediti SMART ciljeve u treningu?

Jesi li i ti jedan od onih koji ne čeka siječanj kako bi donio novu odluku koja će utjecati na bolju kvalitetu života povezanu s fizičkim kretanjem i vježbom? Svako godišnje doba može biti pravo doba za promjenu, ako je i tvoj „mindset“ dobar, ali i ako imaš ijednu bitnu stavku, a to su pravilno posloženi ciljevi u treningu. Kad je riječ o vježbanju bitno je da tvoji cijevi budu SMART tj. da su u shemi: Specific (specifični), Measurable (mjerljivi), Attainable (održivi), Relevant (relevantni) i Time-bound (vremenski ograničeni). Na primjeru svih ovih karakteristika pokazat ćemo ti kako odrediti SMART ciljeve i postići što si zamisliš vezano uz tvoje fizičko zdravlje i vježbanje.

Woman pointing to the sky

Specifičnost


Bitan je jasan smjer koji si odrediš, no ponekad to ne dolazi do izražaja i u praksi. Često imamo želje kao što su: „Trebao/la bi smršaviti“, „Htjela bi imati jače ruke“ i to stane na tome i promjena se ne događa. Zato je najvažnije krenuti konkretno! Ciljevi kao što su: „Želim izgubiti 5 kg“ Ili „Želim dizati bučice od 10 kg“ su specifični i kao takvi ostavljaju malo prostora za neodređenost.


Mjerljivost


Kad već imaš specifičan cilj, vrijeme je da odrediš kako ćeš pratiti njegovo ostvarenje tj. njegov napredak. Tu je potrebno imati određeni vremenski period u kojem se mjeriš tj. gdje vidiš rezultate u tom procesu. Npr. ako u 3 mjeseca želiš postići kondiciju koja će ti omogućiti da trčiš pola sata bez prekida, onda tvoje mjerenje može biti u minutama koje trčiš iz treninga u trening bez da radiš pauzu.


Mjerna jedinica se određuje u skladu s ciljem, a za kompleksne ili specifičnije ciljeve svakako je dobrodošla pomoć trenera i/ili nutricionista.



two dumbells

Photo byPixabay


Održivost

Svi mi volimo sanjati veliko, i trebali bi željeti najbolje za sebe, no ako se preforsiraš i „zagrizeš prevelik zalogaj“, imat ćeš osjećaj da ti je stalno preteško i da stalno „padaš na zadatku“. Bitno je da tvoji ciljevi u vježbanju imaju održivost, u smislu da ih možeš ostvarivati kroz dulji vremenski period. U tom pogledu je bitna procjena vlastitih fizičkih sposobnosti. U postavljanju izvedivih ciljeva, možeš se prepustiti i u trenerske ruke.



woman doing plank

Relevantnost


Možda ti se ovo čini kao nešto što je „zdravo razumsko“, no postavljanje relevantnih ciljeva će te motivirati da ideš do kraja. Cilj treba biti važan za tebe, ne za druge i treba biti nešto što će te ispunjavati kroz duži vremenski period. U redu je željeti imati ravan trbuh ili podignutu stražnjicu, ali ne treba gubiti iz vida da je tijelo povezan sustav i da će te najviše ispunjavati taj osjećaj zdravog tijela koje te služi. Možeš procijeniti i je li ti bitno npr. prvo ojačati leđa, pa tek onda krenuti s aktivnim treninzima.


Vremenska održivost


Došli smo do zadnje karakteristike sheme SMART ciljeva, a ona se odnosi na vrijeme. Svaki cilj mora imati neki svoj rok. Ne možeš samo reći: „Trebam skinuti 10 kg“ i očekivati rezultate. Ako si ne zadaš rok, tvoj um automatski misli da ima puno vremena i teže konkretizira korake (npr. gubljenje 1 kg po 1 kg) koji doprinose ostvarenju tvog većeg cilja( npr. gubitak 10 kg).

Kako ti se čini ova shema? Jesi li ju već koristio/la i misliš li da se uspjeh krije u ovim detaljima? Voljeli bi čuti tvoje mišljenje.



Woman training

Photo byMarta Wave



 

Za kraj ti savjetujemo: „Budi pametan i kreni pametno!“ Map Centar ti je podrška u cijelom procesu i NE MORAŠ sve sam. Javi nam se ako si spreman kreirati viziju svog tijela i treninge iz snova. Svi naši polaznici kreću s mjerenjem i trenerskim konzultacijama. Veselimo se pokrenuti te prema naprijed!

 

Ovdje možeš naći što smo pisali o jakosti leđa. Ako te zanima kako utezi utječu na trening žena, pročitaj to ovdje, a tu saznaj koji tip tijela najlakše gubi kilograme. Na ovoj poveznici se informiraj o povezanosti vježbanja i mentalnog zdravlja, a ovdje o važnosti odmora nakon treninga. Tu ćeš naći zanimljivosti o prednostima online treniranja, a ovdje uvid o atomskim navikama vježbanja po principima Jamesa Cleara.

Comments


bottom of page