top of page
Search
Alen Marić

Kako vježbati u trudnoći?

Danas pišemo jedan tekst koji se bavi baš specifičnom temom, vježbanja u trudnoći jer ima puno žena koje žele biti aktivne i u ovom, tzv. blaženom periodu života. Da odmah pojasnimo na početku, vježbanje se preporučuje ako je trudnoća u redu, i ako se prije posavjetuješ s liječnikom, ne u slučajevima u kojima se ne preporučuje kretanje ili neka jača aktivnost. Donijet ćemo ti savjete kako da najbolje i najsigurnije vježbati u trudnoći.

Pregnant woman doing yoga

Photo by Yan Krukau


Smiješ li trenirati u trudnoći?


Prvo da odgovorimo na pitanje smiješ li trenirati ako si trudna? Odgovor je naravno individualan i ovisi o stanju u kojem se nalaziš. Generalno gledajući ako je s tvojom trudnoćom sve u redu i ako si zdrava, vježbanje je blagotvorno i preporučuje se u trudnoći. Svakako bi ti preporučili da se prije posavjetuješ s liječnikom koji prati tvoju trudnoću da si sasvim sigurna prije nego što kreneš s fizičkim aktivnostima. Također nije poželjno vježbati ako imaš mučnine, pa pripazi i na taj segment.


Zašto je dobro vježbati u trudnoći?



Two woman straching

Photo by Pavel Danilyuk


Kako se tijekom tih tjedana i mjeseci tijelo mijenja, normalno je da ima i drugačije potrebe, no tijelo i dalje ima potrebe za fizičkom aktivnosti. Poznato je kako tjelovježba ima mnoge fizičke i emocionalne benefite za trudnicu, pa čak zna pozitivno utjecati i na sam porod. Vježbanje može tako pomoći i kod grčeva u nogama, regulaciji sna, gastrointestinalnim smetnjama i sl.


 

U trudnoći se često stvara pritisak na leđa, zdjelicu, trbuh te postoji niz vježbi koje te mogu podržati tako da ojačaš strukturu navedenih mišića. Isto tako postoje potrebno je svladati i tehniku disanja koja će ti pomoći u izvođenju svih vježbi, a i relaksirati te. Naglasak stavi na umanjenje intenziteta treninga jer je normalno da tijelo sad drugačije izgleda i funkcionira.

 

Koje su popularne aktivnosti u trudnoći?


Neke od aktivnosti koje se preporučuju u trudnoći su: šetnja, plivanje(bazen ne smije biti jako topao ili vruć), vožnja bicikla, aerobik, yoga, pilates, lagano trčanje. Bitno je da slušaš svoje tijelo, nahraniš ga dobrim nutrijentima i hidratiziraš uz dovoljno tekućine. Također preporuka je izvoditi i Kegelove vježbe u kojima jačaš mišiće dna zdjelice uz višestruke benefite za tijelo prije i poslije poroda.


Za samu vježbu se preporučuje aktivnost od nekih 20 minuta uz pauzu pa opet aktivno vježbanje od 20 minuta, 3 do 4 puta tjedno, ovisno o aktivnosti koju si imala prije trudnoće.


Koje vježbe treba izbjegavati u trudnoći?


Ne preporučuju se bilo koje vježbe ili sportovi koji mogu izazvati pad, udarac i sl. U tu skupinu bi ulazile aktivnosti poput: skijanja, hokeja, kontaktnih sportova, hrvanja, nogometa, košarke, intenzivne yoge, ronjenja, gimnastike, skijanje na vodi, penjanja, jahanja i sl. Jaki utezi mogu isto tako preopteretiti abdominalno područje, pa je veća preporuka da koristiš trake za vježbanje.


Savjeti prije početka vježbanja


Pregnant woman and dumbells

Photo by Gustavo Fring


Veselimo se što i u ovom periodu života brineš o sebi, svom zdravlju, no i o zdravlju svoje bebe. Kako bi trening bio prilagođen tvojem tijelu i hormonalnim promjena savjetujemo ti da treniraš uz stručnjaka koji ti može biti podrška i pratiti sve tvoje promjene. Trener može procijeniti tvoje fizičko stanje te ti predložiti vježbe i broj ponavljanja koje će ti odgovarati, ovisno i o stupnju trudnoće tj. tromjesečju u kojem se ti i beba nalazite. Isto tako trener će ti složiti program vježbi ovisno o tome jesi li već prije trenirala ili si se sad odlučila krenuti.


MAP Centar te poziva da nam se javiš s punim povjerenjem i napravit ćemo plan koji će tvom tijelu biti ugodan i koji će te sigurno osnažiti i u periodu trudnoće.


Ovdje možeš pronaći teme o kojima smo prije pisali:

Comments


bottom of page