top of page
Search
Alen Marić

Koja ti vrata „otvara“ online trening?

Updated: May 22, 2023

U današnjem užurbanom svijetu nažalost, vježbanje postaje luksuz, a ne pravilo. Često imamo velike želje, uplaćujemo i godišnja članstva u teretanama, jer želimo imati tu opciju, vježbanja, zdravog života. Stvari znaju brzo „pasti u vodu“ i odustajemo zbog „ ne stignem sada“ perioda života. Ovdje promišljamo o tome je li opcija „online“ treninga prava stvar za one koji žele održati „novogodišnje odluke“, ali i dugoročne ciljeve.


Woman streching

Photo by Anna Shvets


Donosimo ti nekoliko prednosti virtualnog načina rekreacije koji će ti približiti je li „online“ trening prava stvar za tebe.


1. Bolja organizacija vremena


Ako si tip osobe koja ima raspored za sve, no često voli i promjene u svom danu i tu dozu fleksibilnosti, „online“ trening bi mogao biti baš ono što ti treba. Ako planiraš česta druženja u zadnji tren ili si fan spontanih aktivnosti, svoj trening možeš lako pomaknuti i odraditi u periodu kad ti to najviše odgovara, npr. prije posla, navečer, rano ujutro. Ta doza fleksibilnosti pomaže u balansiranju obitelji, posla i u konačnici svih dijelova života. Jednostavnije rečeno, vježbaj kad želiš bez gubitka vremena za odlazak na neko fizičko mjesto.


2. Lokacija po tvojoj mjeri


Woman doing back streching excersies

Često nas od toga da započnemo s treningom znaju odbijati prostori u kojima je velika gužva, sprave su zauzete i nemamo onaj osjećaj privatnosti. Vježbanje preko interneta pruža taj osjećaj slobode u kojem možemo odabrati gdje ćemo trenirati ovisno o tome kako se osjećamo u tom trenutku. Zamisli prekrasan dan u kojem uz prostirku i mobitel odradiš trening u sunčanom Maksimiru uz cvrkut ptica ili uz miris mora ili oceana na putovanju. Trening nosiš sa sobom kad putuješ, samo je naravno bitna internetska veza i dobra volja.


3. Koncentracija


Ima dana kad nismo svoji, pamćenje nas ne služi, a misli nam lutaju. U tim trenutcima zgodno je kad trening možeš odraditi u svom tempu. Opcija stiskanja pauze ili premotavanja videa tu je od velike pomoći. Lako ćeš „pohvatati konce“ kad nisi u velikim grupama za trening već se fokusiraš na vježbu koju želiš u tom trenutku.


4. Stručnost je i dalje tu


Neki put nam je teško započeti trening „iz glave“ i ne znamo što je sve bitno za jačanje tonusa određenih mišića, na što sve trebamo obratiti pažnju pa se izgubimo u „moru informacija“ . „Online“ programi kreirani su tu da ti najefikasnije poslože napredak i pomognu u ostvarivanju određenog cilja koji želiš savladati kao npr. jačanje leđa i sl. Kako bi se reklo: Netko drugi je na sve mislio da ne moraš ti. Tu je najčešće potrebna manja ili nikakva oprema pa je to odlična opcija za nekog tko većinski želi vježbati uz težinu svog tijela.


5. Osjećaj zajednice



Woman on computer

Iako vježbamo doma možemo imati i dojam da ne vježbamo sami jer u isto vrijeme „online“ program prolaze i drugi, a često je tu i trener koji te vodi kroz taj proces. U današnje vrijeme je stvarno lako brzo se povezati i motivirati kroz tuđe rezultate i komentare. Neka ti drugi budu inspiracija, a ne konkurencija!


Svima nam je jasno da motivacija zna posustati kad vježbamo „online“. Tu i tamo možeš uzeti konzultacije koje će ti pokazati kako pravilno izvoditi vježbe. MAP Centar nudi i opcije online treninga i online paketa kojima pratimo i gradimo tvoj napredak.


 

Potičemo te da si tu i tamo daš i neku nagradu. Novi komad sportske opreme ili ugodna masaža mogu biti dodatna motivacija. Na kraju dana, tvoj osjećaj približavanja zadanom cilju bit će dugoročno najbolji poklon.

 


Nema tog treninga, uživo ili „online“ koji će ti „otvorit vrata zdravlja“, ako ga propustiš. Pisat ćemo još i o motivaciji, koja je vrlo individualna stvar. Svatko najbolje zna sebe pa će tako i odluka o fizičkom ili „online“ treningu doći iz nas samih. Uklopi trening u svoj raspored ili ako vidiš da nemaš vremena za vježbanje, preoblikuj dnevne obaveze jer bi svi trebali izdvojiti vrijeme za vlastito fizičko zdravlje.



Tu smo za tebe, za sva pitanja i savjete.

„Don′t be a stranger!“



Ovdje možeš pronaći i što smo pisali o jakosti leđa te o razlozima zašto bi žene trebale koristiti utege.

Comments


bottom of page