top of page
Search
Alen Marić

Koji tip tijela najlakše gubi kilograme?

Updated: Jul 9, 2023

Često možeš naići na članke koji komuniciraju kako preko noći izgubiti veliki broj kilograma, i preporučuju raznorazne čudotvorne formule. Tu i sami laici znaju drugima davati savjete poput: „Ja jedem što želim, a kilogrami se ne lijepe, probaj i ti“ ili one tipa „Radi samocardioi to će ti biti super“. Jesi li ikad pomislio/la da nemamo svi isti tip tijela i da ono što je tvoja „brija“ nekom je muka živa? Ovdje smo se odlučili osvrnuti na genetsku predispozicija za gubitak kilograma tj. koji tip tijela najlakše gubi kilograme. Svaki tip ne treba jednaku prehranu ili trening. U redu je što nismo isti i baš zato sve treba biti prilagođeno tebi tj. tvom tijelu, a ne slici koju stvoriš iz medija i odlučiš:“ E ja sad baš želim tako izgledati!“. Pa krenimo s upoznavanjem somatotipova.



Woman training


Somatotipovi tijela po američkom psihologu doktoru W.H. Sheldonu:


EKTOMORF


woman poseing

Photo by Anna Shvets


Ektomorf je najmršaviji tip tijela. Njega karakterizira dugačko tijelo s tanjim udovima. Ovaj tip ima malo masti i malo mišića. To su one osobe kojima je uvijek teško udebljati se.


Trening ektomorfa


Što se tiče treninga, ako je cilj povećanje mišićne mase, tu je preporuka imati treninge s većim težinama, a manje cardia. Ciljevi se određuju s trenutnim stilom života i osjećajem koje osoba želi imati u tijelu npr. cilj može biti više snage u rukama, više energije i sl.


Prehrana ektomorfa


Za nekoga tko se prepoznao u ovom tipu tijela, a želi raditi na povećanju mase, preporuka je jesti više manjih obroka koji imaju više kalorija. Pronađi dobre izvore kalorija i proteina jer ovo nije poziv da se udaviš u šećeru.


MEZOMORF


woman doing yoga

Mezomorfi su atletski građeni tipovi koji nisu ni pretili niti imaju premalo kilograma. Oni mogu dobiti i izgubiti kilograme bez puno muke. Često su sportskiji tipovi, imaju šira ramena, mišićavije tijelo te dugačak torzo i puna prsa.


Trening mezomorfa


Treninzi bi trebali biti s normalnim trajanjem pauza između serija. Ovisno i o individualnim preferencama koje osoba želi, lakše je postići ciljeve, no naravno stvari se ne događaju ako sjediš doma i misliš si:“ Super, ja sam atletski tip i meni treba malo truda“. Tijelo se održava svakodnevno.


Prehrana mezomorfa


Preporuka je uravnotežena prehrana.



ENDOMORF


woman poseing

Photo by Tim Samuel


Ovaj tip je suprotan ektomorfu. Često je to ono kad netko za sebe kaže: „Ja udahnem i odmah dobijem kilograme“.Endomorf ima dosta tjelesne masti, no i više mišića od ektomorfa. Često su to osobe širih bokova kojelakše dobivaju na težini. Tu bi naglasili da to ne znači nužno da je ovaj tip tijela pretio nego je samo sklonost ka dobivanju kilograma veća.


Trening endomorfa


Ovisno o ciljevima, ovdje se preporučuje veći udio cardia tj. aerobnih aktivnosti i korištenje umjerenih težina u nekim intenzivnijim intervalima. Kreni tako da postaviš realne ciljeve i budeš blag prema sebi i ponosan kad ih ostvaruješ putem.


Prehrana endomorfa


Preporuka je uravnotežena prehrana, bez puno masnoća kako tijelo ne bi gomilalo „prazne“ kalorije.



 

Ne spada svaka osoba u samo jedan tip tijela, već su prisutni različiti omjeri vrijednosti spomenuta tri somatotipova. Muškarci i žene nisu jednaki jer im ni hormoni nisu jednaki i doživljavaju i različite promjene u tijelu i gubitak kilograma se tu ne događa na isti način. Nema jednake formule za sve. Isto tako kilogrami nisu pokazatelji zdravlja jer su i mišići oni koji donose težinu, zato je bitno imati zdrave ciljeve za svoje tijelo.

 

Ako imaš poteškoća s mjerenjem svog tijela i određivanja realnih ciljeva u treningu i prehrani ili baš konkretno želiš izgubiti određeni broj kilograma, javi nam se i dogovorit ćemo tvoje mjerenje i testiranje za trening uz stručno oko našeg trenera Alena. Našu ponudu možeš uvijek provjeriti ovdje.





Izvori:




29 views0 comments

Comentários


bottom of page