top of page
Search
Alen Marić

Koliko je važan odmor nakon treninga?

Ako si jedan od onih koji već dulje vrijeme aktivno vježba sigurno znaš koliko je bitno raditi pauze između više treninga u tjednu. Tu pobjeđuje ona filozofija: „Manje je više“. Svakodnevno forsiranje tijela neće ti donijeti nikakve rezultate. Ovdje ćemo ti pokazati koliko je odmor važan i zašto gubiš ako tijelo umaraš stalnim vježbanjem.


yoga mat

Zašto bolje treniraš kad i odmaraš?


Svaki trening, iako je generalno gledajući koristan, tvoje tijelo doživljava kao neku vrstu stresa. Aktivirani mišići poslije sasvim prirodno traže oporavak. Kad se ne odmaraš smanjuješ svoje kapacitete. Kad tijelu pružiš odmor bit će spremnije za idući trening, a ti ćeš biti efikasniji i sve ćeš lakše odraditi. Isto kako i svom mobitelu puniš bateriju, u redu je da to napraviš i za sebe, zar ne? Najbolja „formula“ vježbe i oporavka je ta da su trening i odmor prilagođeni tvom tijelu i načinu života. Ako radiš intenzivnije treninge, onda je tu potreban i veći odmor za tijelo i mišiće jer ćeš u protivnom biti skloniji ozljedama. Sve je proporcionalno, a bitno je imati na umu da ti odlazak u ekstreme nikad ne koristi. Najbolje je slušati svoje tijelo.


To možeš povezati s planinarenjem. Trebaš uvijek težiti tome da odeš na neku novu planinu, istražiši osvojiš nove vrhove, no kad se popneš u redu je odmoriti, udahnuti i uživati. To isto primijeni i na treniranje i odmor i sjeti se:“ Sad sam osvojio/la ovu planinu, u redu je da samo uživam u pogledu (pogledu na svoje rezultate)“.


Koliko često trenirati u tjednu?


Optimalan broj treninga je u prosjeku dva do tri treninga tjedno. Tako se treninzi ne slažu dan za danom već između imaš dan ili dva odmora. Iskusniji treniraju i češće pazeći pritom da svaki puta aktiviraju drugu mišićnu skupinu (npr. gluteus, noge, leđa, ruke i sl.). Isto tako, na dan za odmor ne trebaš gledati kao na nešto skroz pasivno. Možeš u njega ubaciti laganu šetnju, jogging, plivanje, vožnju biciklom, istezanje, yogu i sl. i tako poboljšati cirkulaciju u mišićima i potencijalno ubrzati oporavak.


 

U MAP Centru imamo složene treninge, bilo uživo ili online najčešće tri puta tjedno jer smatramo da se rekreativcima to najbolje uklapa u njihov stil života i da tako možemo puno postići na polju tjelesne kondicije i oblikovanja tijela, a da se pritom tijelo odmori i obnovi svu svoju energiju. To ne znači da neće biti intenzivnijih treninga koji podižu tvoju ljestvicu, no ništa neće ići u smjeru da nemaš dovoljno vremena za oporavak.

 

woman doing yoga

Treniranje i san!


San je neovisno o treningu vitalan dio našeg svakog dana, mentalnog zdravlja i života općenito. Kad ne spavamo dovoljno umanjuju nam se sve kognitivne funkcije, a postajemo i nervozniji. Tu se svi možemo prepoznati, zar ne? Tako možemo govoriti i o higijeni sna koja se sastoji od dnevnog ritma, procesa starenja, psiholoških čimbenika i konzumacije određenih stimulansa poput kofeina i alkohola.


Kad treniraš, san postaje još bitniji jer ti omogućuje rast i ubrzava oporavak. Prosječna odrasla osoba bi trebala spavati svaki dan 6 do 8 sati, od čega bi oko 90 minuta trebalo biti provedeno u REM-u, dubokoj fazi sna. Zanimljivo je da će ti i 20 do 30 minuta treninga na dan olakšati da zaspeš, a tu su najviše istaknute aerobne vježbe. Neki put se intenzivnim vježbanjem netom prije spavanje možeš i razbuditi, no to se razlikuje od osobe do osobe. Tu je bitno pratiti svoj bioritam i tako isplanirati i trening, ovisno jesi li više jutarnji ili popodnevni tip. Nađi svoju optimalnu dozu sna koja će ti omogućiti uravnoteženu i aktivnu svakodnevicu.


woman listening music

Slobodno nam se javi za bilo kakav savjet vezano uz sastavljanje plana treninga. U lipnju još traju BESPLATNE TRENERSKE KONZULTACIJE gdje s trenerom Alenom možeš saznati što je najbolje za tebe u ovoj fizičkoj fazi i kako možeš ostvariti svoje ciljeve, a da pritom i uživaš u svom procesu treniranja, neovisno o dobi i tjelesnom stanju. Bit će ti drago!


Prati nas i na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, a na našem blogu možeš pročitati što smo pisali o vježbanju i mentalnom zdravlju, online treningu, jakosti leđa i ženama koje treniraju s utezima.

21 views0 comments

Comments


bottom of page