top of page
Search
Alen Marić

Samostalan trening- mit ili mogućnost?

Naši svakodnevni treninzi u teretani imaju smisla ako nam donose rezultate koje želimo vidjeti na kraju mjeseca i s time se svi možemo složiti. Je li onda moguće samostalno doći do tih rezultata? Danas ćemo se osvrnuti na temu samostalnog vježbanja u teretni tj. dati ti savjete kako će ti tvoji samostalan trening donijeti rezultate koje bi postizao/la radeći s osobnim trenerom. Ovih 5 savjeta možeš primijeniti i ključni su prije započinjanja svih intenzivnijih fizičkih aktivnosti. Krećemo!


Woman on pilates ball


1. Uzmi u obzir svoje zdravstveno stanje


Mnogi upisuju grupne treninge ili se bacaju na sprave bez da razmišljaju o tome je li određena sprava ili vježba dobra za njih. Prije nego što tijelo kreće u aktivniji ritam provjeri neke osnovne fizičke parametre poput tlaka nakon što se popneš npr. na visoke stepenice, tu ti može pomoći, ako imaš i pametan sat koji cijelo vrijeme mjeri tvoje otkucaje srca. Isto tako određene vježbe ne smiješ raditi ako imaš problema s donjim dijelom leđa ili s koljenima. Postoji više aspekata na koje trebaš pripaziti, a bitno je biti dosljedan u tome. Ako želiš provjeriti svoju izdržljivost za određene vježbe i kapacitet u Zagrebu, u prostoru MAP Centra na adresi Kolareva 11 imamo mogućnost takvog testiranja. Samo se moraš ranije najaviti i rezervirati svoj termin i brzo ćeš dobiti svoje rezultate.

woman holding dumbell


2. Izmjeri se

Za praćenje rezultata bitno je znati kakve su tvoje trenutne fizičke mjere. Tu se gleda BMI, indeks tjelesne mase kojeg računamo kroz formulu tako da podijeliš svoju visinu s težinom koju si pomnožio na kvadrat. Zatim ovdje pogledaš u koju kategoriju ulazi broj koji si dobio/la. Također možeš mjeriti struk koji je česti pokazatelj zdravlja kod osoba. Ove mjere su individualne te će ti biti bitne kod određivanja idućih koraka.


woman's arm

3. Odredi ciljeve


ukladno svojim mjerama možeš odrediti ciljeve npr.:

- Želim izgubiti 3 cm u struku.

- Želim ponovo ući u staru odjeću koja je bila konfekcijski broj XY.

- Želim imati svoj BMI u rangu zdrave težine za svoju dob i spol.

Ali isto tako tvoji ciljevi mogu izgledati ovako:

- Želim se moć popeti na 5. kat bez da se jako uspušem.

- Želim moći nositi svoje dijete svaki dan bez bolova u leđima.

- Želim se opet aktivno baviti sportom XY.

Puno je mogućnosti, a bitno je jasno odrediti svoje prioritete. Tu može biti i više ciljeva. Za početak je ključno da su ciljevi realni jer ćeš ih tako lakše i dostići i nećeš odustati.



4. Odredi svoj put do ostvarenja ciljeva


Ovdje govorimo konkretno o broju treninga i njihovom intenzitetu koje ćeš imati u jednom tjednu. Računaj da je u svakom tjednu bitno imati i pauze kako bi se tijelo oporavilo. Teretane su najčešće opremljene sa spravama za svaki dio tijela, no potrebno je znati kako ih koristiti. Treninge možeš podijeliti tako da jedan dan radiš određenu mišićnu skupinu, neke dane možeš raditi više s utezima, a neke s vlastitom težinom. Ako ti treba struktura i stručno znanje, javi nam se na MAP Centar jer upravo primamo prijave za novi program pod nazivom „Škola treniranja“. Ovdje ćeš kroz 10 treninga naučiti kako si samostalno programirati trening da ima smisla, kako se pravilno zagrijati, upoznati se s osnovnim obrascima kretanja, naučiti kako si posložiti prehranu i olakšati kupnju namirnica.

 

U MAP Centru provest ćemo i inicijalno testiranje na temelju kojeg ćemo ti pomoći da vidiš kako ćeš vježbe prilagoditi svojem tijelu. U Školi treniranja dobivaš program treniranja (trajanje: 12 tjedana), video materijal koji ti sve vježbe dodatno objašnjava, skriptu prehrane koja će ti pomoći da prilagodiš prehranu svom stilu života, alate za programiranje svog treninga.

 

woman in the gym

5. Odredi koliko često ćeš mjeriti ciljeve i kako


Nakon što si posložiš program treninga po svojim kapacitetima i ciljevima odredi i koliko često se mjeriš. To nikako ne bi trebalo biti svaki dan. Dovoljno je izmjeriti se 1 mjesečno za manje ciljeve, a za one veće potrebno je odrediti i tromjesečne ciljeve i mjerenja. Svjesni smo da ništa kvalitetno ne nastaje preko noći.


Za nas samostalno treniranje nije mit ili frustracija ako te u tome vodi adekvatna edukacija. Javi nam se i krećemo skupa. Bit će ti drago!


Ovdje možeš pronaći teme o kojima smo prije pisali:

1 Comment


Nina Štefan
Nina Štefan
Mar 05

Pozz, vježbala sam sa Alenom oko 6 mjeseci. Bilo mi je to prvo iskustvo sa vježbanjem, zato sam se odlučila da me netko prati na tom putu . Alen je super, ispočetka me je puštao i testirao koliko mogu a onda punom snagom krenuo, Ponekad mi se nije dalo ali čim bi došla svojim pristupom, muzikom dignuo bi energiju i odradiš trening samo tako. Vjerujem da ću se vratiti ponovno vježbanju, trenutno nisam u mogućnosti sve uskladiti. Fali mi taj adrenalin, znoj dokaz samoj sebi da ja to mogu.

Hvala Alenu i MAP CENTRU 😊

Like
bottom of page