top of page
Search
Alen Marić

Tko ti drži leđa?

Updated: May 21, 2023


Leđa i kralježnicu možemo smatrati našim temeljnim osloncima koji drže cijelo tijelo i centralni živčani sustav. O njima najčešće tek krenemo razmišljati kad nam je njihova funkcionalnost narušena. To uključuje bolove u donjem dijelu leđa, ukočenost izazvanu sjedilačkim načinom života i rada, pomanjkanje mobilnosti, različite napetosti, teškoće pri kretanju i sl. Sve to često prati i nervoza koja otežava sve ostalo što obavljamo u danu. To svakako može biti bolje kad donesemo jednu odluku, da napravimo što možemo za svoja leđa, ne sutra, već danas.


women holding neck

Tijelo kompenzira


Činjenica je da kad smo u krivom položaju svaki dan „uštimavamo“ naše tijelo na taj položaj. Neki bi tako mogli početi nalikovati pećinskom Homo Habilisu ili poznatom Disneyjevom liku Quasimodu. Šalu na stranu, to nam baš i nije dugoročan cilj već uspravno držanje uz čvrsta leđa.


Ako jedan dio tijela ne funkcionira pravilno, najčešće je teško uskladiti i rad ostalih dijelova. U našem organizmu je bitna harmonija. Kod pravilne, S krivulje kralježnice imamo dobro raspoređenu težinu u tijelu. Čim postoji određen nesrazmjer, tijelo kreće kompenzirati, a to rezultira problemima koji dugoročno dovode doktore, lijekove, kiropraktičare ili fizijatre na naša vrata.


 

Prema podacima „American Collegea of Sports Medicine“ čak 60-80% ljudi u odrasloj dobi imaju problema s bolovima u donjem dijelu leđa.


 


Kako provjeriti imamo li pravilno držanje?


Sami, ispred ogledala možemo provjeriti imamo li naznaka nepravilnosti u držanju.


Harvard Medical School“ je raspisao niz činjenica koje nam pokazuju što znači imati dobro držanje, a to su:


· brada paralelna s podom

· jednaka ramena (pomaknite ramenima gore, dolje i iza kako biste to provjerili)

· neutralna kralježnica (bez pretjeranog uvijanja ili izvijanja donjeg dijela leđa)

· ruke s laktovima na stranama trebaju biti ravne i izjednačene

· stegnuti mišići trbuha

· jednaki kukovi

· jednaka koljena usmjerena ravno prema naprijed

· težina tijela jednako raspoređena na obje noge


doctor looking at back

Kako pomoći svojim leđima?


woman doing pullups


Odgovor za kvalitetniji život leži u tome da si sami možemo i trebamo „držati leđa“, a evo i nekih područja u kojima to možemo primijeniti čim prije, tim bolje:


1.Pravilno sjedenje

Posturu kod sjedenja možemo poboljšati odabirom anatomskog stolca. Također postoje i zanimljivi jastuci, lopte i podlošci koji nas, kad sjedimo na njima, „tjeraju“ da se uspravno držimo. Bitno je osvijestiti svoj položaj tijela. Tako možemo utjecati i na svoju neverbalnu komunikaciju koja nam je korisna, kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu. Uspravno držanje komunicira samopouzdanje i povjerenje.


2. Kvalitetan san

Madrac i jastuk na kojem spavamo su bitna investicija jer ih koristimo svaki dan. Svakom tijelu odgovara poseban sastav i tvrdoća madraca, a sve je potrebno osobno isprobati. Najviše neprospavanih noći možemo zahvaliti upravo neadekvatnom madracu, pa čak i jastuku. Miran san može pomoći manjoj ukočenosti vrata i cijelog tijela, a i u boljem osjećaj u tijelu, boljoj koncentraciji i produktivnosti.


3. Provjera stopala

Noge drže naše cijelo tijelo i tako hodanjem dugoročno utječu i na njegovo držanje. Kod spuštenih i visokih stopala stvara se disbalans u leđima i posturi. Sve se može riješiti ortopedskim pregledom i ulošcima, propisanom terapijom. Ovo je posebno bitno i za ljude koji su aktivniji, u sportu i sl.


4. Pravilna prehrana


Nepravilna prehrana stvara opterećenje našim leđima zbog prekomjerne težine. Tijelo to može doživjeti kao da stalno nosimo težak ruksak. Sve aktivnosti koje obavljamo u danu su teže zbog tog „ruksaka“. Uz jednostavne izmjene, mala odricanja i veći unos voća i povrća možemo poboljšati svoje zdravlje i osjećati se bolje. Isto tako preporučuje se smanjiti i pušenje jer ono pojačava suženje kralježničkog kanala koji se nalazi u donjem dijelu kralježnice.


5. Fizička aktivnost


Tijelo nam često šalje signale na kojem području možemo proraditi i poboljšati sve parametre. Ništa ne drži leđa kao jakost vlastitih mišića. Sami možemo utjecati na to koliko će biti ojačani naši ligamenti koji povezuju sve kralješke. Sami možemo utjecati i na mobilnost i jakost te smanjen osjećaj zakočenosti. U zdravstvenom aspektu bolje je spriječiti nego liječiti, a s vježbama treba krenuti i kad kreću već prvi znakovi oslabljenih leđa.


MAP Centar upravo je zato kreirao poseban namjenski program „We got your back“ gdje se ciljano radi na poboljšanju zdravlja leđa kako bi se vratili na naše „tvorničke postavke“ bez boli. Sve vježbe se prolaze od doma u „online“ programu koji traje šest tjedana i donosi rezultate uz garanciju povrata novca.


Ako se želite konzultirati i dobiti savjet javite nam se i provjerite je li ovaj program baš pravi „fit“ za vas. Nema kvalitetnog treninga bez rada na cijelom tijelu. Vaša leđa će vam biti zahvalna ako krenete već danas.


Poanta cijele priče je da mi možemo napraviti promjenu sami uz stručno vodstvo. Mi si trebamo držati leđa i ne navikavati se na kroničnu bol. Ne zanemarite vašu kralježnicu i leđa jer će oni biti stabilna potpora u svakom vašem danu i svemu lijepom što vas čeka u životu.


Pročitajte i što smo pisali o tome zašto bi žene trebale koristiti utege.

Comments


bottom of page